Geen categorie

Il mercato

By 19 januari 2020 No Comments

Tja, de markt in Italië, zo kennen wij die echt niet in Nederland!  Ik ken veel Italianen, voornamelijk de mannen eigenlijk, die er niet zozeer heen gaan om benodigde producten te kopen, maar om elkaar te ontmoeten. In alle rust met tijd en aandacht voor elkaar. Samen een capu drinken en de week even doornemen. Heel gemoedelijk.

De dames uit Le Marche daarentegen stemmen er hun weekplanning op af. Op de markt kopen ze hun ingrediënten voor hun maaltijden in. Meestal gewoon uit eigen tuin hoor, maar waar nodig aangevuld met lekkernijen van de lokale markt. In Offida op donderdagochtend. Ik weet zeker dat ik Gloria dan tegen kom… De funghetti (anijssnoepjes) die ze heeft gedraaid de avond ervoor, worden hier verkocht.

Ik ben zelf dol op de markt van San Bededetto del Tronto, op dinsdag en vrijdagochtend. Veel te groot om in 1 ochtend te bezoeken en de kramen wisselen bovendien twee keer per week.

Hier ga ik graag naar toe, en dan ben ik er het liefst voor 09 uur s’ochtends, voor een aantal favoriete kraampjes die er altijd staan: tassen en schoenen van mooi leer, onder private label vind je hier de laatste modellen van Prada en Gucci. Maar er staan ook kramen die bij populaire Italiaanse merken restant partijen opkopen, zoals bijvoorbeeld bij Pinko, Liu Jo, Max Mara, Elisabetta Franchi en soms ook van Valentino.
Je moet van het sfeertje houden, maar ik word er heel blij van.

Tussendoor drinken we, rond half 11, op een van de gezellige terrasjes een Cockail di Frutta. Dat is vers geperst fruit en daar krijg je allerlei heerlijkheden bij, mini sandwiches, of stukjes pizza en chipjes.

Om 12 uur beginnen de eerste kramen met afbreken. Dan kan je het beste door lopen naar de zee voor de lunch aan de Lungomare. De sfeer, mensen kijken, goede koffie drinken, mooie spulletjes uitzoeken. Mijn vakantie is niet compleet als ik hier niet een ochtend geweest ben!