Leven als een Italiaan

Eeuwenoude stadjes, de Adriatische zee, de Apennijnen, lekker eten en vriendelijke mensen. De perfecte beschrijving van heel Italië maar ook van Le Marche. Bent u klaar om de cultuur en geschiedenis te leren kennen of om juist lekker te ontspannen en genieten van alles wat Italië te bieden heeft?

Het Italiaanse leven

Tips & Tricks

Wanneer u naar Italië op vakantie gaat, waar dat ook is, is het wijs om mee te deinen op het ritme van het Italiaanse leven. Dat betekent s’middags rusten, de zon uit en uitgebreid lunchen. Dat is wel nodig, die rust, want in de ochtend heeft u dan alle tijd om al het moois in de omgeving te bezichtigen. Rond het middaguur rusten de Italianen ook en zijn de meeste winkels en dorpjes dicht. Aan het eind van de middag zie je de dorpjes en steden weer tot leven komen en gelukkig zijn de avonden dan ook weer heerlijk lang. De winkels sluiten pas weer rond 20.00 uur.

Naast de tips die we u op deze website geven bij ‘Activiteiten’, vinden wij het leuk om u te wijzen op het typische Italiaanse leven van Le Marche, dat u ook bij Casa La Farfalla van binnenuit kunt (mee)beleven. Daarom een paar aanraders die uw verblijf onvergetelijk zullen maken.

Druiven plukken, wijn maken en proeven

Onze wijngaard wordt onderhouden door de familie Spinelli. Drie ambitieuze jonge broers die het wijn maken van hun ouders (en die weer van die van hen) leerden. Simone Spinelli zwaait de scepter en hij is een hele moderne wijnboer. We zien dat op dit moment gebeuren bij veel jonge generaties boeren in Le Marche. En dat werpt haar vruchten af! We komen ook steeds vaker op plekken in Nederland waar we de Pecorino, Passerina, Trebbiano of Falerio op de wijnkaart te vinden is. Leuk toch!? Wilt u eens kennismaken, zien hoe deze wijnen gemaakt worden of een proeverij organiseren? Vanuit ons huis, wandelt u zo naar de wijnkelder van de Famiglia Spinelli. Ze zullen u een warm welkom geven.

De druivenpluk zelf vindt jaarlijks plaats eind september, afhankelijk van het weer en aantal zonuren in de zomer. Het is een reuze gezellige bedoeling en heerlijk om zo te kunnen werken in de natuur. Wilt u dit zelf ook eens ervaren en een handje helpen? Laat het ons weten!

Olijfolie

Als eind september de druivenpluk erop zit, maken we ons klaar voor de olijvenoogst. De Familie Angelini helpt ons hierbij en ook dat is een hele leuke ervaring. Met elektrische “vingers”, een soort op hol geslagen hark, trekken we de olijven van haar takken en vangen we deze op in een net dat we op de grond hebben gespannen. Halverwege oktober vindt de olijvenpluk plaats. Gloriana en Venturino Angelini werken dan dag & nacht. Heeft u wel eens met uw man 100 bomen geplukt? Dag na dag? Wij begrijpen wel waarom hun huwelijk zo ijzersterk is! Niks blijft onuitgesproken. Dit is leven, zoals leven bedoeld is. Puur en vol passie. Wilt u dit zelf ook eens ervaren? Een goed huwelijk kunnen we u niet beloven, een onvergetelijke herinnering aan Italië wel. Een handje helpen bij de olijvenpluk? Vraag ons ernaar!

De Italiaanse keuken

Van al dat werken krijg je natuurlijk honger. En dat is maar goed ook, want in Le Marche wordt goed gegeten en de meeste restaurants zijn ook goed betaalbaar, of zeg gerust goedkoop!

Je begint hier met antipasti: een bord vol met streekkazen en vleessoorten uit de regio. Vergeet de Olive Ascolana niet; dat zijn gevulde, gefrituurde olijven. Een vriendin noemde het de Italiaanse bitterbal. Deze beschrijving doet echter geen recht aan de ambacht (het is echt veel werk!!) en bovendien heerlijk. Vaak is een antipasti al voldoende. Glas wijn erbij en klaar. Maar zeker als je bij de mensen thuis eet, of een agriculturismo dan moet je voorbereid zijn op wat nog volgt: een primi (pasta) en secundi (hoofdgerecht met vlees of vis). En die wil je eigenlijk ook niet missen. Wij sluiten graag af met een dolce. Sorbetto al limone, panna cotta (een soort pudding) of de tiramisu (beter wordt het echt niet!). Vaak kunnen we niet kiezen, dan maar allemaal en samen zoet delen.

Kookworkshop

Gloriana houdt van koken en als je hierin geïnteresseerd bent, zal ze je graag de geheimpjes uit haar keuken leren. Het is dan wel handig als je een beetje Italiaans spreekt, want met de Engelse of Franse taal kom je hier niet ver. Met handen en voeten wel weer. Altijd al eens willen leren om op traditionele wijze Italiaan te koken? Of het nu cannelloni, ravioli of tiramisu is? Gloriana geeft je graag een kijkje in haar fijne keuken. Vraag haar dan meteen eens hoe ze de typische ‘funghetti’ (anijssnoepjes) uit deze streek maakt…
We geven u graag meer informatie, vraag ernaar!

Zeker doen!

Wijnproeverij
Kookworkshop
Uit eten in toprestaurants die zeer betaalbaar zijn
Wandelen door de eeuwenoude straatjes, wij ontdekten de oude stad van Grottamare pas na een tijdje…
Shoppen in San Benedetto del Tronte
Naar de boulevard van Grottamare, de zee is hier zo fijn!
Bezoek een van de vele marktjes
Klim in bomen met je kinderen in Ripatransone (je voelt je zelf ook weer jong)
Hiken en verborgen watervallen ontdekken!

Bereikbaarheid

Casa La Farfalla is zeer goed te bereiken. Met Ryanair vanaf Eindhoven Airport naar Pescara (nog geen uur van de villa) en vanaf de luchthavens van Düsseldorf Weeze en Brussel Charleroi naar Ancona (op nog geen uur van de villa). De haven van Ancona ligt ook op een klein uur rijden van de Casa, dus een combinatie met een boot/zeilvakantie is zeer goed mogelijk. Met de auto vanuit Nederland is het 1.400 km rijden.