Blogbericht

De speeltuin als ont-moetingsplek

By 19 januari 2020 februari 28th, 2020 No Comments

Als er 1 ding goed geregeld is in Italië, dan is het wel de zorg voor de kinderen! Wegbrengen en ophalen van school gaat er nog met de schoolbus die geduldig langs alle dorpjes rijdt, kinderstoeltjes zijn in ieder restaurant aanwezig, net zoals kussentjes voor een extra zacht zitvlak, een diepe buiging voor het engelengeduld van winkelpersoneel en de obers in de restaurants, maar ook kent ieder dorp nog de lokale speeltuin. Heerlijk voor de kleintjes natuurlijk, maar het schommelen met de kinderen is niet haar enige functie.

Iedere speeltuin kent een ijssalon en iedere ijssalon maakt ook koffie. s’Ochtends is het dan ook de ontmoetingsplek van Italianen. Vanaf zeven uur in de ochtend tot wanneer de zon ondergaat en daarna, eigenlijk gewoon totdat er mensen zijn, is het een komen en gaan van Italianen. Jong oud, man of vrouw. Ga er gewoon eens een ochtendje voor zitten. U komt met tien vrienden thuis! Italianen leven nog veel dichterbij elkaar dan wij. Of het nu een dorp op het platteland of de stad is. Italianen kennen elkaar en zijn betrokken, vooral bij elkaars kinderen.

Naast de lokale ijssalon van Offida is een drukbezochte speeltuin. In de zomer vinden er allerlei activiteiten plaats. Zo wordt er bijvoorbeeld een groot scherm geplaatst en worden er films gedraaid. Vaak pas laat, omdat het dan aangenaam toeven is, ook voor de kids. De zon is onder en Bami gaat “aan”. Hoe leuk! En niet alleen voor de kinderen trouwens… Daar waar kinderen zich vermaken, zo doen ook de ouders dat ook. Iedere zomer kent Offida ook een kermis, maar daar moet je van houden, want daar moet je dan weer zoveel van je kinderen. Offida kent overigens nog een speelttuin, die bevindt zich achter, of eigenlijk onderaan in het dorp.

In Castignano is er ook eentje, een speeltuin dan, wel iets kleiner. San Benedetto kent aan het eind van de hoofdstraat een hele grote, lekker koel onder de bomen. Het valt me altijd op hoe mooi die erbij ligt, goed onderhouden ook.

Ook op het strand vind je vaak een speeltuin of tuintje bij de restaurants aan zee. Je zal er ieder geval niet lang naar hoeven zoeken. Volg gewoon de richting waarop de mensen heen gaan en je komt er vanzelf!