Blogbericht

La Bella Figura

By 27 februari 2020 No Comments

Sophia Loren leerde het ons al: “Everything you see, I owe to Spaghetti”.
Kortom, kom maar op! Gewoon die lekkere pasta eten dus, om dat Goddelijke figuur van te krijgen. Toch?

Ik weet niet hoe ze het doen hoor, die Italianen. Ze eten of pasta of pizza en als je niet minimaal je bord overvol opschept bij hun zelfgemaakte antipasti, primi, secondi…dan beledig je hun kookkunsten. Dat nog niet eens zozeer, maar je komt gewoon niet weg met “gewoon lekker gegeten”. Het moet volgens hun maatstaven naast heel goed ook vooral heel veel zijn (op jouw bord). Het kan ook aan mij liggen, hoor, dat ik me toch altijd dat extra portie laat opscheppen. Bij terugkomst in Nederland sleep ik standaard 1-2 kilo extra mee. Het is gewoon overheerlijk. Punt. (En zo hou ik de gastvrouw ook een beetje tevreden).

Bovendien, ik weet dat alles vers is, van eigen land. Vaak heb ik zelf een handje mee geholpen met de oogst en of de voorbereidingen aan het avondeten.

Ze houden ook niet van verspilling. Hun land is heilig immers. De tomaten zijn overheerlijk en hun eigen oogst, nadat ze er zelf de hele zomer van gegeten hebben, pureren ze en maken er een saus van, ingeblikt voor later. Fruit dat al van de bomen valt? Idem dito, ze toveren er jam van, maar dan niet met een zakje geleisuiker, he! Geen suiker voor le bambine! Ze staan liever zelf wat extra uren in de keuken te roeren. Wat wil je nog meer?

Nou, hun bella figura! Want de meeste Italiaanse dames die ik ken, hebben en houden die, gewoon van natura, puur natuur! Hoe? Non ne ho idea! Misschien dat het boek La Bella Figura ons een antwoord geeft? Zal het allemaal eens tot me nemen.

Hieronder nog een paar kiekjes van de Familie Angelini, Venturino en Rosa, druk bezig in hun garage met hun eigen tomatenpers om hun tomatenoogst in te potten. Opvallend vind ik het plezier waarmee dit gepaard gaat, vooral gevoed door trots. En terecht, de tomaten die in de pers gaan, zijn huge! Bovendien kunnen ze zo ook de hele winter door genieten van hun eigen tomaten, gerijpt onder de Italiaanse zon.